Draagmedaille voor trouwe dienst bij het Korps Vrijwillige P

Denk hierbij aan de Schutterij e.d.
Equinox
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 jul 2014, 12:08

Draagmedaille voor trouwe dienst bij het Korps Vrijwillige P

Bericht door Equinox »

Beste forumleden,

Ik heb hier een draagmedaille voor trouwe dienst bij het Korps Vrijwillige Politie. Ik ben op zoek naar meer informatie over deze onderscheiding.

Afbeelding
Afbeelding
Deze eerste onderscheiding voor politievrijwilligers was geen officiële; ze werd ingesteld door de Burgemeester van Amsterdam voor de vrijwilligers van het Amsterdamse Korps Vrijwillige Politie en in 1956 voor het eerst uitgereikt. De medaille zou worden toegekend voor 10 jaar (brons), 15 jaar (zilver) en 20 jaar (goud) trouwe dienst.

De voorzijde vertoont het wapen van de Stad Amsterdam. De keerzijde heeft de teksten “VOOR TROUWE DIENST” (boven) en “KORPS VRIJWILLIGE POLITIE” (onder). In het middenveld is een langwerpige, blauw geëmailleerde balk. Deze staat symbool voor de blauwe bies op de mouw van de politie-vrijwilliger. Deze blauwe bies onderscheidde de vrijwilliger van de beroepsagent.

Naar het batonsoverzicht

De medaille hangt van een lint in drie gelijke banen rood, zwart en rood.

De medaille is slechts 44 maal uitgereikt (alleen in brons) voordat zij in 1958 werd opgeheven en vervangen door de landelijke Vrijwilligersmedaille. Alle decorandi dienden hun medaille in te leveren tegen deze officiële onderscheiding.
(Bron http://www.onderscheidingen.nl/nl/medailles/politie/kvp.html)

Vrij opmerkelijk dat er slechts 44 van uitgereikt zijn, en dat ze ingeleverd moesten worden in ruil voor de officiële onderscheiding. Dan ga je je toch afvragen hoe veel er nog bestaan. Wie o wie heeft meer informatie?

Bij voorbaat dank! :)
Plaats reactie

Terug naar “Overige organisaties”