Verslag European Phaleristic Meeting 2013, Zeist, NL

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2411
Lid geworden op: 20 jul 2007, 09:33

Verslag European Phaleristic Meeting 2013, Zeist, NL

Bericht door Henk-Willem »

Op de avond van donderdag 9 oktober begon de zevende editie van de Europese Phaleristische Bijeenkomst. De ontvangst was in de bar van het Van der Valk hotel “De Biltsche Hoek” in Zeist, waar onze voorzitter Paul Gelton een openingswoord hield en de aanwezigen de mogelijkheid gaf oude vrienden te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te beginnen.

Op vrijdagochtend werd om 9 uur vertrokken richting Den Haag. Hier stond eerst een bezoek aan de Koninklijke Stallen op de planning. Hier kregen we een rondleiding van het hoofd van de ruiters. Tijdens deze rondleidingen werden allerlei aspecten van het stalwezen besproken en werden allerlei benodigdheden, van halsters tot de Gouden Koets, geshowd. Na deze rondleiding was het tijd voor een bezoek aan het Ministerie van Defensie. Hier werd namelijk de lunch genuttigd. Speciaal voor de buitenlandse gasten hadden we Hollandse tapas, namelijk kroketten. In het ministerie werd ook een lezing verzorgd door Bert Keers. In deze lezing werd nader ingegaan op het Nederlandse decoratiestelsel en hoe het werk van Bert (hoofd Phaleristiek van Defensie) precies in zijn werk gaat. De buitenlandse gasten grepen dit moment aan om Bert eens flink het hemd van het lijf te vragen. Het middagprogramma bestond uit de stadswandeling “200 jaar Koninkrijk en Oranje”. Hiervoor werd de groep opgesplitst in twee groepen en er onder leiding van een gids een wandeling langs de paleizen, paleisjes en andere belangrijke plekken en gebouwen uit onze geschiedenis gemaakt. Tijdens deze wandeling was er een korte tussenstop bij het pittoreske winkeltje Van Wielik. Hier keken onze buitenlandse gasten hun ogen uit. Na deze wandeling was het weer tijd om richting het hotel te gaan, waarna de avond vrij af was.

Op zaterdag was de reguliere SRO bijeenkomst, gecombineerd met de Europese bijeenkomst. ’s Ochtends was er de mogelijkheid om over de beurs te lopen, welke uit twee volle zalen bestond: een boekenzaal waar de boeken van de heer Burger verkocht werden en een zaal met onderscheidingen en onderscheidingengerelateerde spullen. Daarnaast waren er weer de oude vertrouwde gratis veilingcatalogi, doosjes en lintjes. Na de lunch was het tijd voor het formele programma met de presentatie van onze nieuwe monograaf en de Decorare index, en natuurlijk de lezingen. Na de lezingen was er nog een kleine informele borrel en wat vrije tijd, waarna het ’s avonds tijd was voor het conferentiediner. Dit diner vond plaats in het Van der Valk hotel en was uitermate goed verzorgd.

Zondagochtend vertrokken we richting Apeldoorn voor een bezoek aan het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Dit museum opende speciaal voor ons ’s ochtends haar deuren, waardoor onze buitenlandse gasten voldoende tijd hadden om hun ogen uit te kijken. De conservator van het museum, dr. Sanders, stond de hele tijd klaar om vragen te beantwoorden en uitleg bij stukken te geven. Naast het bezoek aan het Kanselarijmuseum was er ook nog de gelegenheid om de rest van Paleis het Loo te bezichtigen. Hierna werd de straat overgestoken om vervolgens een lunchbuffet bij het Bastion hotel te nuttigen. Na deze lunch vertrok de bus om 15:00 weer terug richting Zeist, waarmee een einde was gekomen aan een zeer geslaagde zevende editie van de Europese Phaleristische Bijeenkomst. We hopen u allen volgend jaar in Parijs terug te zien!
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014
Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2399
Lid geworden op: 12 jun 2007, 08:42
Locatie: -Limburg-
Contacteer:

Re: Verslag European Phaleristic Meeting 2013, Zeist, NL

Bericht door Roel »

Mooie uitleg Henk-Willem. Ik kon helaas vanwege verplichtingen elders niet aanwezig zijn! Ter verduidelijking. Deze meeting werd georganiseerd door de Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen (kort: SRO) http://www.vereniging-sro.nl/

Echt een aanrader voor de forumleden die op een andere manier in contact willen komen met mede verzamelaars en geinteresseerden. Of, zoals mijn vriendin het noemt, een lotgenotengroep! ;)
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA
Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2411
Lid geworden op: 20 jul 2007, 09:33

Re: Verslag European Phaleristic Meeting 2013, Zeist, NL

Bericht door Henk-Willem »

Maar om deel te nemen aan deze Europese bijeenkomst hoef je niet perse lid te zijn van de SRO. Registratie staat open voor iedereen.
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014
Plaats reactie

Terug naar “Evenementen”