Dwarshuis, C.E.

Gebruikersavatar
Wilco Ver.
Berichten: 190
Lid geworden op: 12 Aug 2008, 08:21
Locatie: Bemmel
Contact:

Dwarshuis, C.E.

Berichtdoor Wilco Ver. » 15 Jan 2011, 16:56

Dwarshuis, C.E., Kapitein der Mariniers; Uitreiking 14 april 2010

"Zijn moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.
Kapitein Dwarshuis voerde in Afghanistan maandenland onder fysiek en operationeel zeer zware omstandigheden het commando over "Forward Operating Base Khyber". Hier was hij als commandant van een "Operational Mento and Liaison Team" verantwoordelijk voor de begeleiding van een eenheid van het Afghaanse nationale leger. In deze periode nam kapitein Dwarshuis deel aan meerdere gevecthsacties, hierbij steeds blijk gevend van moed, besluitvaardigheid en voorbeeldig en onbaatzuchtig leiderschap. Sit toonde kapitein Dwarshuis in het bijzonder tijdens twee gevechten.
Op 21 januari 2008 zette de vijand een aanval in op de basis Khyber. Hierbij raakte een Afghaanse militair gewond. Kapitein Dwarshuis verliet hierop de relatieve veiligheid die de basis bood om een Afghaanse eenheid die zich buiten het kamp bevond, te hulp te komen. Om de gewonde militair in veiligheid te brengen, zuiverde hij samen met een marinier zelf een nabijgelegen nederzetting.
De gewonde militair kon hierdoor in veiligheid worden gebracht en later door een helikopter worden geëvacueerd voor verdere medische behandeling.
Op 21 februari 208 stuitte de Afghaanse eenheid die hij begeleidde op de vijand. In het hevig gevecht dat uitbrak, kon het voorste deel van de eenheid zich niet meer verplaatsen vanwege hevig vijandelijk vuur. Hierdoor dreigde deze groep afgesneden te worden van de eigen troepen. Kapitein Dwarshuis heeft onder zwaar geweer- en granaatvuur ruim 75 meter overbrigd en zelfstandig een nabijgelegen nederzetting gezuiverd om de eenheid te hulp te komen. Ter plekke aangekomen, nam hij de evacuatie te hand van een gewonde Afghaanse miliatair, zag hij toe op verdere effectieve bestrijding van de vijand en bracht hij met zijn granaatwerper onderdrukkingsvuur uit, waardoor de gewonde militair veilig geëvacueerd kon worden.
Hiervoor moest hij zich blootstellen aan direct vijandelijk vuur vanuit drie verschillende posities. Daarna heeft hij drie Afghaanse militairen, die onder direct vijandelijk vuur in een diepe greppel lagen, uit hun benarde positie getrokken en in veiligheid gebracht.
Door zijn veelvuldig getoonde moed, leiderschap en beleidvol optreden, strekte hij niet alleen zijn eenheid tot voorbeeld, maar dreef hij hen ook aan tot grote prestaties en heeft hij verdere ernstige verliezen aan eigen zijde voorkomen."

Terug naar “Bronzen Kruis”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten