landmachtmedaille

Voor militaire herinneringsmedailles bijv. naar aanleiding van een militaire missie.
Gebruikersavatar
tuppie65
Berichten: 468
Lid geworden op: 18 Jun 2007, 22:48
Locatie: Nijmegen

landmachtmedaille

Berichtdoor tuppie65 » 21 Mei 2009, 16:31

hoe kan er in deze groep een landmachtmedaille hangen?
deze zijn toch niet met terugwerkende kracht uitgereikt?
afgaande op de leeftijd van betrokkene in combinatie met de zilveren trouwe dienst medaille (gerekend vanaf 1939) is betrokkene tussen 1964 / 1975 (hij heeft geen gouden trouwe dienst) uit dienst gegaan of mis ik hier iets?
ook typisch dat er in deze groep een oorlogsherrineringskruis en mobilisatiekruis hangt.

ook vreemd is dat betrokkene een verzetskruis heeft. wanneer heeft hij dan verzetswerk gedaan? zijn groep verteld me nml dat betrokkene in de 2e wereldoorlog in engeland zat bij de prinses irene brigade.

weet iemand trouwens de naam van betrokkene ivm mijn dentatus matrix bvd

Afbeelding

Afbeelding

ErikMuller
Berichten: 710
Lid geworden op: 26 Jun 2007, 21:44
Contact:

Berichtdoor ErikMuller » 21 Mei 2009, 18:30

Volgens mij is de Landmachtmedaille wel met terugwerkende kracht uitgereikt. J.G. Brouwer (BK) had hem namelijk ook, terwijl hij al lange tijd met pensioen was.

Sjors
Berichten: 120
Lid geworden op: 04 Feb 2008, 19:10

Berichtdoor Sjors » 22 Mei 2009, 06:40

Hallo,

De landmachtmedaille is ook met terugwerkende kracht uitgereikt aan troepen die in Suriname gedient hebben voor 1975, vandaar dat hij kan voorkomen in de "oudere"setjes.
De combinatie mobilisatiekruis, Oorlogsherinneringskruis en verzetskruis blijft vreemd omdat het OHK de beide andere verleningen uitsluit, maar er zijn veel meer gevallen van bekend.

Mvg

Sjors

Gebruikersavatar
Herman V
Berichten: 403
Lid geworden op: 29 Jul 2007, 11:58

Landmachtmedaille

Berichtdoor Herman V » 22 Mei 2009, 08:25

De persoon op de foto is de heer C.P.J. Vereecke, die als Sld 1 OVW bij KB no 12 van 4 november 1948 de Bronzen Leeuw kreeg in verband met vijandelijke acties op Java in 1947 in ons voormalig Nederlandsch-Indie.

Zijn naam staat vermeldt niet in het boek betreffende het Verzetsherdenkingskruis, maar dat zegt op zich niets. Het OHK heeft hij gekregen voor zijn tijd bij de Prinses Irene Brigade, net zoals zijn Britse campaignmedailles.

Het Mobilisatie Oorlogskruis moest men zelf aanvragen. Als je al het OHK had kon je deze medaille in principe niet krijgen. Echter, vlak na WO2, waren er nog geen computers, internet en soepel samenwerkende overheids organisaties, dus sloop er wel eens een fout in.

De Landmacht medaille is met terugwerkende kracht aan een grote groep Suriname gangers uitgereikt.

Dus Tuppie, het kan wel. Het feit dat hij alles draagt inclusief enkele veteranenorganisatie medailles maken het geheel wel wat 'over the top', maar dat is slechts een kwestie van smaak.

Benny Vinke
Berichten: 233
Lid geworden op: 27 Jul 2007, 08:45
Contact:

Berichtdoor Benny Vinke » 22 Mei 2009, 10:10

Ik vind dat ze zowel de Landmacht-, luchtmacht-, marine- en de marechaussee medaille met terugwerkende kracht moet worden gehonoreerd. Vooral de wat oudere veteranen die b.v. voor langere tijd in Korea, Nieuw Guinea, Libanon etc. zijn geweest. Deze mensen hebben vaak maar een bescheiden aantal medailles wat misschien wel een reden is om al die carnavals medailles te dragen om niet in het niets te vallen bij de huidige veteranen.

Gebruikersavatar
tuppie65
Berichten: 468
Lid geworden op: 18 Jun 2007, 22:48
Locatie: Nijmegen

landmachtmedaille

Berichtdoor tuppie65 » 22 Mei 2009, 13:24

bedankt voor de info.

JMJansen
Berichten: 192
Lid geworden op: 28 Aug 2007, 09:54
Locatie: Zwolle

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor JMJansen » 24 Jun 2009, 14:08

Doorgaand op de discussie die onder 'rode erekoord' nogal off topic was.

JMJansen schreef:
kader schreef:Zelf zie ik regelmatig collega's die naast de Landmachtmedaille ook nog bv de KMAR,KLU of KM medaille dragen.
Officeel is dit niet toegestaan.
Buro onderscheidingen zou zelf als men al een van deze onderscheidingen heeft ontvangen, de aanvraag van de medaille van het
"nieuwe onderdeel "niet mogen honnoreren


Dit is m.i. echt onzin, waar haalt u dat vandaan ?
Als men een X aantal maanden dienst doet bij de Landmacht krijg men een Landmachtmedaille. Als men vervolgens een periode aan boord van een schip is - duidelijk een andere periode en een ander krijgsmachtdeel dan hiervoor - krijgt men een Marinemedaille. Er is geen sprake van dubbel decoreren voor een zelfde periode of prestatie.

Thijstuppie65 schreef:nee hoor, het is een Defensie onderscheiding. Heb je de Marine medaille dan kun je , na overplaatsing, bij een ander krijgsmachtonderdeel "officieel" geen landmacht- luchtmacht of marechaussee medaille aanvragen. dat dit niet wordt bijgehouden door defensie is een tweede. Je kunt door defensie maar 1x beloond worden voor bv langdurig van huis en niet 2x, 3x of 4x. Het aantal periodes is dus niet van toepassing bij de verschillende onderdelen. Na 1x heeft Defensie zijn "schuld" ingelost.Ik lees in de toelichting van de Minister van Defensie:
Artikel 4
Hoewel dit in de praktijk slechts zelden zal voorkomen, kan de
Landmachtmedaille ook worden toegekend aan militairen van de
Koninklijke Marine, van de Koninklijke Luchtmacht en van de Koninklijke
Marechaussee die voldoen aan de voorwaarden, genoemd in artikel 3,
eerste lid. Daarnaast is het mogelijk dat aan militairen van de Koninklijke
Landmacht de Marinemedaille wordt toegekend. In verband hiermee is in
artikel 4 onder a vastgelegd dat bij de berekening van de tijdsduur, nodig
voor het verkrijgen van de Landmachtmedaille, diensttijd op grond
waarvan een met de Landmachtmedaille vergelijkbare onderscheiding is
toegekend, buiten beschouwing wordt gelaten.
Met deze bepaling wordt
beoogt ‘dubbel decoreren’ voor dezelfde operationele diensttijd tegen te
gaan. De zinsnede ‘een met de Landmachtmedaille vergelijkbare
onderscheiding’ ziet in de eerste plaats op de Marinemedaille.
Daarnaast is niet uit te sluiten dat in de toekomst ook ten aanzien van de
Koninklijke Luchtmacht en ten aanzien van de Koninklijke Marechaussee
met de Landmachtmedaille vergelijkbare operationele onderscheidingen
worden ingesteld.


Er is géén sprake van dubbel decoreren voor hetzelfde feit. Zie het onderstreepte gedeelte.
Vergelijk: eerst dienen bij de brandweer (trouwe dienst 12,5 jaar) en vervolgens bij de politie (idem) kan óók, dus waarom bij een ander krijgsmachtdeel niet ?

Dat het binnen één ministerie valt, snijdt geen hout; dat doet het immers bij BiZa ook niet. Dienst bij de Marine moet niet zonder meer gelijkwaardig worden gesteld aan dienst bij KL, KLu of KMAR, dat zie je ook aan de volstrekt andere eisen.

E.e.a. sluit ook (als negatief van het voorgaande) aan bij de gedachte dat een uitzending niet meetelt voor de Landmachtmedaille. Met dat laatste zijn veel mensen die ik als S1 help niet zo blij; zij vinden dat dienst nu eenmaal dienst is, of ze nu op uitzending zijn of niet.

Dienen bij de Marine en vervolgens bij de Landmacht levert twee verschillende periodes op, waarbij de criteria (alleen al in tijd en aard) bij beide medailles wezenlijk verschillen.

De gedachte dat de krijgsmachtmedailles niet gecombineerd zouden mogen worden is te kort door de bocht en m.i. een kwestie van appels / peren en klokken / klepels.

Thijs

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor Ed van Engeland » 25 Jun 2009, 08:35

"Over the top" lijkt me inderdaad een juiste karakterisering. Voor veel veteranen lijkt "meer" synoniem met "beter". De heer Vereecke lijkt dat zelf ook te beseffen, nl. de bovenste rij decoraties is officieel en blijkbaar voor officiële gelegenheden, de onderste rij is blijkbaar voor reünies en andere bijeenkomsten/manifestaties. Hierin bevinden zich o.m. enkele Britse medailles. Nu meen ik te weten dat het beleid is/was, dat als een militair zich kwalificeerde voor een buitenlandse decoratie en hij voor dezelfde gebeurtenis aanspraak kon maken op een Nedelandse decoratie, hij de buitenlandse niet mag dragen op het uniform. Bijvoorbeeld, Nederlandse militairen die in Korea gewond werden ontvingen van Amerikaanse commandanten in sommige gevallen de Purple Heart, echter, deze mocht niet officieel worden gedragen omdat deze Nederlandse militairen aanspraak konden maken op de (ietwat iele) gewondenstreep. Hetzelfde gold voor de Britse Campaign Stars, het alternatief daarvoor was het OHK, zodat geen toestemming werd verleend om deze Stars te dragen.
- sic Gloria transit Mundi -

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2506
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor Roel » 25 Jun 2009, 08:36

Ed van Engeland schreef:"Over the top" lijkt me inderdaad een juiste karakterisering. Voor veel veteranen lijkt "meer" synoniem met "beter". De heer Vereecke lijkt dat zelf ook te beseffen, nl. de bovenste rij decoraties is officieel en blijkbaar voor officiële gelegenheden, de onderste rij is blijkbaar voor reünies en andere bijeenkomsten/manifestaties. Hierin bevinden zich o.m. enkele Britse medailles. Nu meen ik te weten dat het beleid is/was, dat als een militair zich kwalificeerde voor een buitenlandse decoratie en hij voor dezelfde gebeurtenis aanspraak kon maken op een Nedelandse decoratie, hij de buitenlandse niet mag dragen op het uniform. Bijvoorbeeld, Nederlandse militairen die in Korea gewond werden ontvingen van Amerikaanse commandanten in sommige gevallen de Purple Heart, echter, deze mocht niet officieel worden gedragen omdat deze Nederlandse militairen aanspraak konden maken op de (ietwat iele) gewondenstreep. Hetzelfde gold voor de Britse Campaign Stars, het alternatief daarvoor was het OHK, zodat geen toestemming werd verleend om deze Stars te dragen.


Correct! Ik heb trouwens een document waarin de vereniging van oud Prinses Irene Brigade leden toestemming verleent om de Britse Stars en War Medals te dragen.....
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor Ed van Engeland » 25 Jun 2009, 08:50

Voor de duidelijkheid: Er is een verschil tussen officiële richtlijnen, die van toepassing zijn op functionarissen en uniformdragers, en de praktijk, waarin verenigingen maar ook particulieren hun eigen koers volgen. Binnen de VOKS woedt al jarenlang een dispuut tussen het bestuur dat kiest voor het zo nauw mogelijk volgen van de officiële richtlijnen, en het dragen van de min of meer algemene "kledingvoorschriften" voor veteranen (zwarte baret met NL-leeuw, blauwe blazer, grijze broek, wit/lichtblauw shirt, zwarte das) en de leden die zich uitdossen met allerlei emblemen, speldjes, medailles en wat dies meer zij. Op dit forum hebben we al verschillende staaltjes gezien van de soms wonderlijke wijze waarop veteranen uiting geven aan hun behoefte aan (h)erkenning. Persoonlijk heb ik daarover geen oordeel, het is slechts een interessant fenomeen.
- sic Gloria transit Mundi -

Gebruikersavatar
tuppie65
Berichten: 468
Lid geworden op: 18 Jun 2007, 22:48
Locatie: Nijmegen

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor tuppie65 » 25 Jun 2009, 21:34

de landmacht medaille kon indertijd , toen er nog geen luchtmachtmedaille was, aangevraagd worden door b.v. Luchtmachtpersoneel ingedeeld bij landmacht eenheden zoals helicopter personeel. Personeel die daarvoor gekozen heeft zou nu dus geen aanspraak meer kunnen maken op een Klu medaille. Dat de werkelijkheid anders is komt omdat het beleid hieromtrend niet na geleefd wordt.

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor René » 27 Dec 2010, 10:30

Volgens de verschillende instellingsbesluiten is het heel wel mogelijk om verschillende krijgsmachtdeel-medailles toegekend te krijgen.
Alle besluiten kennen immers een artikel zoals reeds eerder hier vermeld.

(Artikel 4
Hoewel dit in de praktijk slechts zelden zal voorkomen, kan de Landmachtmedaille ook worden toegekend aan militairen van de
Koninklijke Marine, van de Koninklijke Luchtmacht en van de Koninklijke Marechaussee die voldoen aan de voorwaarden, genoemd in artikel 3, eerste lid. Daarnaast is het mogelijk dat aan militairen van de Koninklijke Landmacht de Marinemedaille wordt toegekend. In verband hiermee is in artikel 4 onder a vastgelegd dat bij de berekening van de tijdsduur, nodig voor het verkrijgen van de Landmachtmedaille, diensttijd op grond waarvan een met de Landmachtmedaille vergelijkbare onderscheiding is toegekend, buiten beschouwing wordt gelaten. Met deze bepaling wordt beoogt 'dubbel decoreren' voor dezelfde operationele diensttijd tegen te
gaan
)

Een voorbeeld ter illustratie:
Een marinier ontvangt de Marinemedaille, na het voldoen aan de gestelde toekenningseisen.
Deze marinier dient daarna nog drie jaar bij een operationele eenheid binnen het Korps.
Aansluitend gaat deze marinier over naar bijv. de Landmacht (KCT?).
Na vier jaar gediend te hebben bij de Landmacht komt deze oud-marinier, volgens de regels, in aanmerking voor toekenning van de Landmachtmedaille.
Deze oud-marinier voldoet immers aan de eis van zeven jaar dienen bij een operationele eenheid (drie jaar KMarns en vier jaar KL).
Deze oud-marinier komt niet eerder in aanmerking voor de Landmachtmedaille, aangezien zijn eerdere diensttijd reeds in beschouwing is genomen bij de toekenning van de Marinemedaille.
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

zeiss
Berichten: 6
Lid geworden op: 22 Dec 2010, 22:11

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor zeiss » 29 Dec 2010, 20:55

Volgens mij zijn leden van de Unie van Veteranen koplopers in het dragen van carnavalsmedailles. Negen van de tien keer betreft het iemand van de UvV die zich met onofficiele medailles behangt. Bah...bah.
Als je zoals deze man nota bene voor dapperheid bent gedecoreerd waarom nog die onzin er bij hangen!?

HJdeSpanjaard
Berichten: 89
Lid geworden op: 09 Dec 2008, 20:00

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor HJdeSpanjaard » 29 Dec 2010, 21:55

René schreef:Een voorbeeld ter illustratie:
Een marinier ontvangt de Marinemedaille, na het voldoen aan de gestelde toekenningseisen.
Deze marinier dient daarna nog drie jaar bij een operationele eenheid binnen het Korps.
Aansluitend gaat deze marinier over naar bijv. de Landmacht (KCT?).
Na vier jaar gediend te hebben bij de Landmacht komt deze oud-marinier, volgens de regels, in aanmerking voor toekenning van de Landmachtmedaille.
Deze oud-marinier voldoet immers aan de eis van zeven jaar dienen bij een operationele eenheid (drie jaar KMarns en vier jaar KL).
Deze oud-marinier komt niet eerder in aanmerking voor de Landmachtmedaille, aangezien zijn eerdere diensttijd reeds in beschouwing is genomen bij de toekenning van de Marinemedaille.


3jaar bij een marns eenheid teld niet voor de landmachtmedaille ivm dat geen operationeele CLAS eenheid is. Er staat in de toekenningsregels welke eenheden dat zijn. Een landmachter die voor een functie word geplaatst bij de kmarns word zijn klok dus voor de duur van de functie stop gezet.

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor René » 29 Dec 2010, 22:30

HJdeSpanjaard schreef:
René schreef:Een voorbeeld ter illustratie:
Een marinier ontvangt de Marinemedaille, na het voldoen aan de gestelde toekenningseisen.
Deze marinier dient daarna nog drie jaar bij een operationele eenheid binnen het Korps.
Aansluitend gaat deze marinier over naar bijv. de Landmacht (KCT?).
Na vier jaar gediend te hebben bij de Landmacht komt deze oud-marinier, volgens de regels, in aanmerking voor toekenning van de Landmachtmedaille.
Deze oud-marinier voldoet immers aan de eis van zeven jaar dienen bij een operationele eenheid (drie jaar KMarns en vier jaar KL).
Deze oud-marinier komt niet eerder in aanmerking voor de Landmachtmedaille, aangezien zijn eerdere diensttijd reeds in beschouwing is genomen bij de toekenning van de Marinemedaille.


3jaar bij een marns eenheid teld niet voor de landmachtmedaille ivm dat geen operationeele CLAS eenheid is. Er staat in de toekenningsregels welke eenheden dat zijn. Een landmachter die voor een functie word geplaatst bij de kmarns word zijn klok dus voor de duur van de functie stop gezet.


Artikel 3. Lid 2 van het instellingsbesluit stelt:
"Met dienst verricht bij 1(GE/NL)Corps, 1e Divisie ‘7 December’ of bij het voormalig 1LK wordt gelijkgesteld: operationele dienst die door een militair van de Koninklijke Landmacht is verricht bij een operationele eenheid van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht of de Koninklijke Marechaussee, voorzover deze dienst naar het oordeel van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten vergelijkbaar is."

In dat kader kan de tijd bij een (operationele) eenheid van het KMars meetellen bij de totale tijd, benodigd om in aanmerking te komen voor de Landmachtmedaille.
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

HJdeSpanjaard
Berichten: 89
Lid geworden op: 09 Dec 2008, 20:00

Re: landmachtmedaille

Berichtdoor HJdeSpanjaard » 29 Dec 2010, 23:01

He ik dacht anders..

intresant, mijn omschreven kwestie heb ik ooit is van dicht bij "meegemaakt".

Kan zijn dat het veranderd is?

boeit ook niet, het teld dus wel mee!


Terug naar “Militaire Herinneringsmedailles”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast