Beveiligen verzameling

Over het verzamelen van Onderscheidingen en aanverwante zaken zoals oorkondes. Ook voor tips, waarschuwingen etc.
Auke
Berichten: 64
Lid geworden op: 11 Okt 2008, 20:05
Contact:

Beveiligen verzameling

Berichtdoor Auke » 08 Jul 2009, 17:15

Ik denk dat diverse verzamelaars hier wel ervaring mee hebben: voordat je het weet is je verzameling diverse getalletjes voor de komma waard, en wat dan? Ik heb op diverse fora vragen gezien over het verzekeren van je verzameling, maar heb het hele concept nooit begrepen. Mocht morgen mijn hele verzameling worden gestolen, dan zal ik toch op de een of andere manier moeten kunnen aantonen dat ik die verzameling ooit heb gehad en wat hij waard was? Ik lees her en der wat over foto's en taxeren, maar ik kan toch van een willekeurige verzameling foto's maken en vervolgens bij de verzekeraar beweren dat dat mijn verzameling was? En taxeren lijkt me al helemaal onmogelijk... Veel van onze gespecialiseerde verzamelingen zullen door geen enkele Nederlander, laat staan een door de verzekeraar erkende taxateur, op waarde kunnen worden geschat. En aankoopbewijzen heb ik ook niet. En bij dit alles wordt over het hoofd gezien dat verzekeren geen oplossing is, maar een medicijn, en dat geld na diefstal van je verzameling een schrale troost is; de emotionele waarde is onvervangbaar.

M'n hele huis volhangen met sloten en alarmen vond ik ook zo'n gedoe, dus heb ik besloten om al het waardevolle spul in een bankkluisje te bewaren. Die huur je bij de Rabobank voor 130 euro per jaar en aangezien de bank hier letterlijk om de hoek is, kan ik m'n verzameling zo even ophalen als ik wil.

Heeft iemand zijn verzameling verzekerd en zo ja, hoe? Of hoe hebben jullie de beveiliging anders geregeld?

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Beveiligen verzameling

Berichtdoor Henk-Willem » 08 Jul 2009, 18:27

Op het forum dwaalt al ergens een topic rond over het onderwerp verzekeren.
Ik heb met ons tussenpersoon contact gehad en die heeft geschreven dat je verzameling tot 15.000 euro bij de inboedel mee verzekerd is.
Maarja, dan zit je weer met de kwestie van hoe kun je het aantonen dat je dat bepaalde stuk in je verzameling had.
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Auke
Berichten: 64
Lid geworden op: 11 Okt 2008, 20:05
Contact:

Re: Beveiligen verzameling

Berichtdoor Auke » 08 Jul 2009, 20:02

Dat heb ik gelezen ja, maar ik wil het in dit topic ook over alternatieven van verzekeren hebben. Wat ik zo her en der over verzekeren heb gelezen rammelt aan alle kanten en ik denk dat velen van ons wel boven die 15.000 uit komen...

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Beveiligen verzameling

Berichtdoor Henk-Willem » 08 Jul 2009, 20:44

Ja, inderdaad. Het verhaal rammelt aan alle kanten.
Maar als je er zeker van bent dat je boven de 15000 zit, dan moet je zeker even contact opnemen met je verzekeraar/tussen persoon. Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een speciale verzekering, hiervoor zal het wel beter geregeld zijn met hoe je het aan kan tonen of je daadwerkelijk een stuk in je verzameling had.

Wel is het verstandig om een "vluchtplan" voor je verzameling op te stellen. Voor als je bijvoorbeeld brand krijgt. Leg bijvoorbeeld een goede zak of doos bij de verzameling dat je alles snel en makkelijk je spul erin kan doen en vluchten. En het is zeker aan te raden om dit vluchtplan ook een paar keer na te lopen.
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: Beveiligen verzameling

Berichtdoor RbP » 08 Jul 2009, 22:40

Enkele jaren geleden heb ik informatie opgevraagd over het verzekeren van een verzameling, zij het in dat geval een verzameling boeken. Voor de discussie maakt dat echter niet uit.

Mij werd aangegeven dat de verzameling die je thuis bewaard inderdaad als inboedel geldt en dus ook als zodanig is meeverzekerd. Echter bij een schade taxeert men de waarde van de verloren gegane spullen op basis van een "standaard-inboedel". Als jij niet kunt aantonen dat jij een hele dure tv of in dit geval een waardevolle verzameling had, neemt men die dus niet (op waarde) mee in de waarde bepaling.

Het aantonen dat je over een waardevolle verzameling beschikt doe je door dit nu al te melden bij je verzekering. Deze komt kijken (of niet) en stelt de verzekeringswaarde vast. Dit kan deels ook zijn op basis van de inschatting van de verzamelaar zelf. Bedenk dat je er ook specifiek verzekeringspremie voor gaat betalen, dus de verzamelaar heeft er geen belang bij de waarde van zijn verzameling zwaar te overdrijven.

Vanwege de premieverhoging die je betaalt, werd mij destijds aangegeven dat het pas zinvol om een verzameling te verzekering indien die meer dan 10.000 Euro waard is. Die grens heb ik met mijn boeken tot nu toe niet gehaald.

RbP
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)


Terug naar “Verzamelen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast