Museum De Duikelaar krijgt Yad Vashem-certificaat

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Museum De Duikelaar krijgt Yad Vashem-certificaat

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Mei 2019, 16:01

Onderduikersmuseum de Duikelaar krijgt morgen het Yad Vashem-certificaat voor Nieuwlande overhandigt. Lange tijd was dit certificaat zoek.
In 1985 ontving Nieuwlande als gehele dorp een Yad-Vashem onderscheiding van de israelische regering. Slechts twee dorpen in Europa hebben dit ereteken ontvangen. Yad Vashem staat in Jeruzalem en is het officiele monument van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocast.

Bij de herindeling ging het certificaat verloren
Bij de gemeentelijk herindeling in 1998 is het certificaat uit het oog verloren. Onlangs werd het certificaat teruggevonden. In 1985 behoorde Nieuwlande voor het grootste gedeelte tot de gemeente Oosterhesselen.

Oud-wethouder Euving van Oosterhesselen kreeg het certificaat overhandigt van de weduwe van een oud-burgemeester van Oosterhesselen. Euving overhandigde het certificaat vorig jaar een het bestuur van Plaatselijk Belang Nieuwlande.

Nu er sinds kort een echt museum over de oorlogstijd is gevestigd in Nieuwlande leek het het bestuur van Plaatselijk Belang een goed idee om het certificaat onder te brengen in dat museum. Dit gaat donderdag gebeuren.

BRON: https://hoogeveenschecourant.nl/artikel ... icaat.html
2 mei 2018
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten